LIFESTYLE Żywienie

Wiosenne inspiracje od marki Herbapol

Ambasador marki Herbapol prezentuje przepisy na wiosenno-wielkanocne

Data publikacji: 2016-03-23 | 01:00
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosenne inspiracje od marki Herbapol
Kategoria: Żywienie, LIFESTYLE

Ambasador marki Herbapol prezentuje przepisy na wiosenno-wielkanocne przysmaki.

Wiosenne inspiracje od marki Herbapol Żywienie, LIFESTYLE - Ambasador marki Herbapol prezentuje przepisy na wiosenno-wielkanocne przysmaki.

Już wiosna! Nowa pora roku to nie tylko przyroda budząca się do życia, ale także nadchodzące święta wielkanocne – czas gotowania i wypieków. W wiosennej kuchni marki Herbapol potrawy zyskują  lekki i owocowy smak dzięki produktom stworzonym z najlepszych owoców z polskich sadów. Wypróbujcie wyselekcjonowane przepisy autorstwa mistrza kuchni i naszego ambasadora Tomka Jakubiaka. Smakowite potrawy będą doskonałym uzupełnieniem pięknych chwil, spędzonych w gronie bliskich!

Pasztet z konfiturą wiśniową

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

1 słoik Konfitury Wiśnia nadwiślanka Herbapol

5 główek cebuli

330 ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu

4 jajka

150 g bułki tartej

2 łyżki miodu płynnego

sól, pieprz, majeranek

olej do smażenia

500 ml mleka do namoczenia wątróbki

Przygotowanie:

Wątróbkę umyj i mocz przez około 2 godziny w mleku. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimną wodą i usmaż na patelni
z olejem, a następnie zmiel ją na gładką masę. Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy. Masę przełóż do keksówki. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 – 45 minut.    

 

Mazurek figowy

Składniki:

1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol

bakalie i biała czekolada do ozdoby

Ciasto kruche:

250 g mąki krupczatki

150 g masła

2 łyżki cukru pudru

3 żółtka

Masa:

1 litr mleka 3,2% tłuszczu

300 g cukru

250 g fig suszonych

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, a następnie dodaj żółtka. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą
i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przygotuj masę: mleko gotuj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodaj drobno posiekane figi i masło. Całość zagotuj i zostaw do przestygnięcia. Na kruchym spodzie rozsmaruj powidła śliwkowe, następnie masę figową i udekoruj bakaliami oraz pokruszoną białą czekoladą.

 

Sałatka z kozim serem i malinowym balsamico

Składniki:

200 g szpinaku sałatkowego „baby”

100 g rukoli

ulubiony mix sałat

200 g miękkiego sera koziego

50 g orzechów włoskich

Sos malinowy:

1 łyżka Konfitury Malina polka Herbapol

2 łyżki octu balsamicznego

1 ząbek czosnku

100 ml oleju z pestek winogron (może być ryżowy lub rzepakowy)

sól i pieprz

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki sosu, zetrzyj do nich ząbek czosnku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Liście sałaty umyj, osusz i wyłóż na półmisku. Na wierzchu ułóż kozi ser i przyprażone na suchej patelni orzechy. Przed podaniem polej sałatkę malinowym balsamico.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wiosenne inspiracje od marki Herbapol Żywienie, LIFESTYLE - Ambasador marki Herbapol prezentuje przepisy na wiosenno-wielkanocne przysmaki.
Hashtagi: #Żywienie #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy