LIFESTYLE Żywienie

Trzy gwiazdki „Superior Taste Award” dla Niepasteryzowanego z Browaru Okocim

Niepasteryzowane z Browaru Okocim to piwo warzone w oparciu o wieloletnie doświadczenie

Data publikacji: 2014-08-28 | 17:35
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Trzy gwiazdki „Superior Taste Award” dla Niepasteryzowanego z Browaru Okocim
Kategoria: Żywienie, LIFESTYLE

Niepasteryzowane z Browaru Okocim to piwo warzone w oparciu o wieloletnie doświadczenie piwowarskie.

Trzy gwiazdki „Superior Taste Award” dla Niepasteryzowanego z Browaru Okocim Żywienie, LIFESTYLE - Niepasteryzowane z Browaru Okocim to piwo warzone w oparciu o wieloletnie doświadczenie piwowarskie.

Stanowi kwintesencję świeżego, wyrazistego smaku, docenianego nie tylko przez miłośników złotego trunku i piwoznawców, ale również przez światowe grono ekspertów z Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości iTQi z Brukseli. W tym roku Instytut przyznał temu trunkowi najwyższe wyróżnienie – trzy gwiazdki.

"Superior Taste Award" jest jedynym znakiem przyznawanym produktom żywnościowym i napojom za jakość smaku przez liderów w tej dziedzinie: Szefów Kuchni Michelin i Sommelierów. Jury iTQi wybrane jest spośród 15 europejskich, najbardziej prestiżowych organizacji takich jak Maîtres Cuisiniers Francais, Académie Culinaire de France, czy Academy of Culinary Arts.

Podobnie jak w przypadku słynnego przewodnika Michelin, Instytut nie organizuje konkursu, w którym produkty konkurują ze sobą, ale każdy jest oceniany na podstawie swoich właściwości. Sesja degustacyjna polega na ocenie każdego produktu indywidualnie, na podstawie ślepej analizy sensorycznej, w oparciu o węch, wzrok, smak i dotyk. Tylko produkty, które podczas  degustacji osiągnęły wynik powyżej 70% otrzymują znak „Superior Taste Award” z jedną, dwiema lub trzema złotymi gwiazdkami. Piwo Niepasteryzowane uzyskało wynik ponad 90%, otrzymało więc trzy gwiazdki i zostało tym samym uznane za trunek o znakomitym smaku.

Niepasteryzowane to piwo dolnej fermentacji, o 5,5% zawartości  alkoholu i ekstrakcie 11,5%. Do jego produkcji użyto cztery gatunki chmielu, starannie wyselekcjonowane i o najwyższej jakości. „Na smak piwa ma wpływ wiele czynników, m.in. jakość surowców, receptura oraz jakość prowadzenia procesu technologicznego.” – mówi Marcela Mazurek, Kierownik ds. Rozwoju Nowych Produktów z Carlsberg Polska. „W piwie Niepasteryzowanym dominuje bukiet chmielowy. W jego recepturze stosujemy bowiem aż 4 rodzaje chmielu, w tym Saaz, szlachetną i cenioną odmianę charakteryzującą się niezwykle silnym aromatem. Chmiel ten stosowany jest na etapie fermentacji i jest to tzw. chmielenie na zimno. Dzięki temu zabiegowi piwo uzyskuje intensywny chmielowy aromat, natomiast brak procesu pasteryzacji gwarantuje jego świeży smak.” – dodaje.

Niepasteryzowane to piwo należące do linii piw sezonowych i całorocznych, o jakości gwarantowanej przez Browar Okocim. Poza Niepasteryzowanym dostępne są również całoroczne Porter i Pszeniczne oraz piwa sezonowe – Świętojańskie, Dożynkowe, Świąteczne i Wielkanocne. Każde z nich oferuje odmienne doznania smakowe, gwarantując różnorodność i ciekawe doświadczenia piwne.

Więcej informacji o piwach Browaru Okocim na www.browarokocim.pl

 

Kontakt dla mediów:

Carlsberg Polska

Beata Ptaszyńska-Jedynak

Dyrektor ds. komunikacji

Tel.+48 22 543 14 50,

Mob +48 602 411 680

[email protected]

 

Carlsberg Polska zajmuje wiodące miejsce w polskim przemyśle piwowarskim, z udziałem w rynku na poziomie 20% (dane za rok 2013), dostarczając marki piwa najwyższej jakości, odwołujące się do przyjemnych i radosnych stron dorosłego stylu życia. Carlsberg Polska ma w swoim portfelu marki: Carlsberg, Okocim, Harnaś, Karmi, Kasztelan, Bosman, Piast. Piwa z grupy Carlsberg Polska warzone są w browarach w Brzesku, Szczecinie i Sierpcu, zaś łączne zatrudnienie w Polsce wynosi ponad 1300 pracowników. Od roku 2012 do portfolio Carlsberg Polska dołączyły również takie marki jak Grimbergen, piwa Sezonowe Okocim oraz Okocim Radler.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Trzy gwiazdki „Superior Taste Award” dla Niepasteryzowanego z Browaru Okocim Żywienie, LIFESTYLE - Niepasteryzowane z Browaru Okocim to piwo warzone w oparciu o wieloletnie doświadczenie piwowarskie.
Hashtagi: #Żywienie #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy