LIFESTYLE Żywienie

Wielkanocne dania z pomysłem

Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnym stole. Jest nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, ale też często podawana jest w postaci zapiekanej, na przykład z cebulą czy w cieście

Data publikacji: 2020-04-07 | 17:30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanocne dania z pomysłem
Kategoria: Żywienie, LIFESTYLE

Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnym stole. Jest nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, ale też często podawana jest w postaci zapiekanej, na przykład z cebulą czy w cieście francuskim.

Wielkanocne dania z pomysłem Żywienie, LIFESTYLE - Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnym stole. Jest nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, ale też często podawana jest w postaci zapiekanej, na przykład z cebulą czy w cieście francuskim.

Biała kiełbasa Sokołów Naturrino jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Wyśmienity bukiet smakowy zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. To produkt, z wykorzystaniem którego przygotować można wiele smakowitych dań. Zapieczona w aromatycznej marynacie, z dodatkiem gruszki i pietruszki, przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

Składniki:

1 opakowanie Kiełbasy Białej Naturrino Sokołów

1-2 korzenie pietruszki

1 duża gruszka

2 cebule czerwone

2 czubate łyżeczki musztardy miodowej

Sok z cytryny

1/3 szklanki soku jabłkowego

sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, olej do smażenia

gałązka rozmarynu

Cebulę kroimy w ósemki lub na większe piórka. Pietruszkę obieramy i kroimy ukośnie na plasterki tej samej grubości. Cebule wraz z pietruszką podsmażamy na patelni beztłuszczowo lub z dodatkiem odrobiny oleju, aż lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku.

Gruszkę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym, do uzyskania marynaty o jednolitej konsystencji.

Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę cebuli, następnie układamy kiełbasy, a pomiędzy nie wsuwamy plasterki pietruszki, gruszki oraz pozostałą cebulę. Całość zalewamy przygotowaną marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy przez około 40 minut pod folią aluminiową, a następnie zdejmujemy przykrycie, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez około 10 minut, aż kiełbasa wraz z dodatkami ładnie się zarumienią. Gotowe danie dekorujemy świeżym rozmarynem.

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wielkanocne dania z pomysłem Żywienie, LIFESTYLE - Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnym stole. Jest nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, ale też często podawana jest w postaci zapiekanej, na przykład z cebulą czy w cieście francuskim.
Hashtagi: #Żywienie #LIFESTYLE

A to już wiesz?  MAMY NA TO CERTYFIKAT MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ CZEKOLADY W LIDLU

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy