LIFESTYLE Żywienie

Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity

Żurek jest jedną z podstawowych potraw, która gości na stołach Polaków w okresie Wielkanocy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego

Data publikacji: 2020-03-13 | 01:00
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity
Kategoria: Żywienie, LIFESTYLE

Żurek jest jedną z podstawowych potraw, która gości na stołach Polaków w okresie Wielkanocy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.

Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity Żywienie, LIFESTYLE - Żurek jest jedną z podstawowych potraw, która gości na stołach Polaków w okresie Wielkanocy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.

W Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu – z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku – powstała pyszna zupa.

 

Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował zupełnie niezamierzenie. Z marką Appetita nie ma miejsca na przypadki. Korzystając z przepisu na Apetyczny żurek w chlebie Appetita, można wyczarować wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i świątecznych gości. Chętni mogą się pokusić o własnoręczne przygotowanie zakwasu, domowej białej kiełbasy czy chlebków do żurku.

 

Apetyczny żurek w chlebie Appetita

 

 

Składniki:

Bulion:

3 marchewki
1 por
2 pietruszki
2 cebule
ok. 500 g żeberek

Żurek:

2-3 białe kiełbasy
Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

Do podania:

jajko na twardo
śmietana
małe chlebki z wydrążonym środkiem

Sposób przygotowania: Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju. Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem. przykryć garnek. Następnie przecedzić bulion. Do gotowego wywaru dodać Przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku. Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną. Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.

A to już wiesz?  Pyszne przepisy Matki Natury na Wielkanoc

 

Dla chętnych: Zakwas na żurek

Składniki:

1 l przegotowanej ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej z otrębami
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
1 piętka chleba na zakwasie
2-3 Liście laurowe Appetita
3-5 ziaren Ziela angielskiego Appetita

Sposób przygotowania: Do słoika wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać chleb, czosnek i przyprawy. Następnie przykryć słoik lnianą ściereczką, odstawić go w ciepłe miejsce na 4 dni.

 

Dla chętnych: Biała kiełbasa do żurku (ok. 1 kg)

Składniki:

500 g karkówki wieprzowej b/k
200 g łopatki wieprzowej b/k
150 g podgardla wieprzowego
1 duży ząbek czosnku
18 g soli
2 g cukru
2 g Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
2 g Majeranku Appetita
100 ml lodowatej wody
jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania: Pokroić łopatkę w bardzo małą kostkę, karkówkę i podgardle zmielić w maszynce do mielenia mięsa (małe oczka). Zmielić pieprz, rozetrzeć z solą zmiażdzony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dolać lodowatą wodę, wyrabiać aż masa stanie się kleista. Całość przykrytą lnianą ściereczką odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Kilkakrotnie, delikatnie letnią wodą przelać w środku jelita, potem wymoczyć je w czystej zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie je odsączyć. Przy pomocy maszynki z nasadką do nadziewania kiełbas napełnić jelita przygotowaną masą. Dzielić je na odcinki o długości ok. 12 cm, które na końcach należy związać. Białą kiełbasę należy obsuszyć w chłodnym i przewiewnym miejscu przez dobę, a następnie sparzyć. Kiełbasę włożyć do gorącej wody (ok. 70-75 stopni, wody nie wolno zagotować) i parzyć przez 20-30 minut.

 

Dla chętnych: Chlebki do żurku

Składniki:

50 dkg mąki razowej
50 dkg mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
4 dkg świeżych drożdży
5 płaskich łyżeczek cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka Kminku całego Appetita

Sposób przygotowania: Mleko przelać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Wsypać mąkę razową, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dodać sól, kminek i zamieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną. Połączyć wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować małe bochenki, ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć blachę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą. Piec 50-60 minut w temp. 190 stopni. Po ostudzeniu ściąć gory bochenków, wydrażyć miąższ i wlewać żurek do chlebków.

A to już wiesz?  Najlepszy prezent walentynkowy dla niego

 

Producent: Colian Sp. z o.o.

Marka: Appetita

Produkty w linii:

Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita (20 g)
Liść laurowy Appetita (6 g)
Ziele angielskie Appetita (15 g)
Pieprz czarny ziarnisty Appetita (18 g)
Majeranek Appetita (8 g)
Kminek cały Appetita (20 g)

Cena: ok. 1,60 zł/opakowanie

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity Żywienie, LIFESTYLE - Żurek jest jedną z podstawowych potraw, która gości na stołach Polaków w okresie Wielkanocy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.
Hashtagi: #Żywienie #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy